Artiklid ja uudised

Stalkerid sisekujundusmaastikul

"Vaatame, mida on ja mida ei ole. Seda, mida ei ole, tuleb tekitada", räägivad sisearhitekti haridusega vennad Jan Graps ja Ken Kristjan Ruut. Esimene pääsuke oli "auguga" mööblisari Incognito, nüüd on siirdutud elutoast vannituppa. Diibim kontseptsioon on aga uuel sarjal WooDoo.

Kujundate ruume, disainite tooteid. Ometi on Eestis väga ranged piirid, et mis paber käes, nende liistude juurde võiks jääda. Kuidas Teile tundub?

JG: New Yorgis võib ka tantsija ruumi kujundada (muigab soosivalt). Meil on asjad rohkem jäigalt paigas, et kes mida teeb.

KR: Disainer tunnetab ruumi objekti kaudu, sisearhitekt seest välja ja arhitekt väljast sisse. Vahe siin on, kuigi suured nimed nagu Philippe Starck, Alvar Aalto on kujundanud objekte terviklikult, majast pisidetailideni.

JG: Meil on tihti asi kinni kiiretes graafikutes, lõpuks valib arhitekt pisidetailid kataloogist.

Ja mida ootab siinne publik?

JG: Publik tahab tihti klantsi, kuigi poolkäsitööna võiks teha ka lahedaid ja originaalseid asju, seda aga peljatakse.

Kas klantsiihalust võib pidada sisustusajakirjade süüks?

JG: Ma arvan, et see on väheke ajastuvärk. Alles oli nõuka aeg, kus midagi ei olnud saada, nüüd on tekkinud võimalused ja glamuurne maailm on nii lähedal. Kuigi ka Eestis on kujunemas inimesed, kes on minemas teisele ringile, nemad on valmis klantsi vahetama originaalsema lähenemise vastu.


Eramu & Korter
Autor: Aale Kask
Portree: Martin Siplane
Fotod: Pelle Kalmo

Sisestatud: 06.01.2009

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Soovitusi ja näited olulistest ning nupukatest ruumi- ja mööblilahendustest

Soovitusi ja näited olulistest ning nupukatest ruumi- ja mööblilahendustest

Hetkel, mil maailm on haaratud Covidi viirusest, viibitakse aina rohkem kodukeskkonnas: siin
töötatakse, õpitakse, kokatakse jne. Ruum, kus viibitakse rohkelt võiks igati olla mugav kasutada ning
kena vaadata. Kodukeskkonna seisukohast on vast kõige olulisem õige ruumiplaneering ehk oluline on
ruumi kasutusmugavus, seejärel õigesti valitud v. projekteeritud mööbel ning ära ei tohiks unustada
elektri- ning valgustuslahendust.

Sisekujundaja nipid VAU-efekti tekitamiseks interjööris

Sisekujundaja nipid VAU-efekti tekitamiseks interjööris

Sisekujunduses on ikka nii, et mööblikataloogide stiilis tüüplahendused on head ja turvalised, ent ometi on just väiksed vimkad ja kiiksuga sisustuselemendid need, mis teevad ühest majast või korterist kodu, rääkides selle omanike lugu. Mida aga teha siis, kui sinu kodu interjöör igatseb midagi erilist, ent sul pole õrna aimugi, mis see olla võiks? Ära muretse - meil on taolisteks puhkudeks hulgaliselt häid soovitusi! Toome sinuni mõned põnevad ideed meie sisekujundaja varasalvest.

Intervjuu Michael Hilgersiga: “Loogiline on töötada vineeriajaloo epitsentris”

Intervjuu Michael Hilgersiga: “Loogiline on töötada vineeriajaloo epitsentris”

Maris Vahter Radis Furniture’ist (MV): Peale Lutheri perekonna poolt veekindla vineeriliimi leiutamist Tallinnas asutati 1897. aastal Londonis tütarettevõtte Venesta. 1931.aastal koostöös Venestaga asutatud Isokon seevastu on saanud moodsa disaini ajalukku vineermööbliga. Isokon tootis vineermööblit koostöös selliste maailmakuulsate Bauhausi nimedega nagu Walter Gropius ja Marcel Breuer. 1930ndatel jõudis Isokonile disainida ka Le Corbusier’ büroo. Nüüd, rohkem kui 80 aastat hiljem, samuti saksa ,disainer Michael Hilgers teeb tooteid koos Radis Furniture’ga, valmistades neid Tallinnas. Michael, näed sa siin positiivset ja viljakat pinnast vineeri renessansile?

Vestlus disainer Veiko Liisiga: Ma pean loomingu jaoks aja täiesti unustama

Vestlus disainer Veiko Liisiga: Ma pean loomingu jaoks aja täiesti unustama

Veiko Liis on Eesti disainer, kes tegeleb Tallinnas tootedisaini alase tööga. Ta on loonud mitmeid tooteid, nende seas hästi tuntud kilepiimakannu. Veiko viimaste projektide seas on DIY mööblibränd Jovvut. Lisaks tootedisainerina tegutsemisele illustreerib raamatuid ja storyboard’e. Veiko viimane koostöö Radis furniture’le on LIFT-riiul, mis sai 2019 German Design Award Special Mention’i.



Et saaksid teada rohkemat disaineri tööst ja mõjutustest, rääkis Radis furniture’st Maris Vahter Veiko Liisiga Bolognas, kes, lisaks mitmetele teemadele, kirjeldab oma disainialaste tegevuste kõrval ka visiooni põhjamaisest hygge’st

vaata kõiki