Artiklid ja uudised

SOOVITUSED KODURAJAJALE: Ei tea kust alustada!?

Oleme planeerimas oma kodu ning ühtäkki saame aru, et ei oskagi alustada ning kujundamisega peale hakata. Olgu see siis uue kodu rajamine või olemasoleva värskendamine. Lootuses saada inspiratsiooni lappame ajakirju ja uurime erinevaid brošüüre. Vaadates neid kauneid fotosid sisustatud ruumidest, ei teki meil ikkagi oodatud kindlustunnet ning jääme mõtlema, kas just pildil nähtud sobib ikka meie koju.



Kuidas siis luua see paik, mida saab nimetada oma koduks?

Hangi mõtteid ja inspiratsiooni isiklikest esemetest, vaata ning tutvu ümbruskonnaga, arhitektuuriga. Planeeringuid luues pöörab sisearhitekt suurt tähelepanu arhitektuurile. Eksterjööris esinevat vormi püütakse jätkata ka interjööris. Olulise tähtsusega on elamu asukoht ning miljöö. Vormide järgimisel ning mõtte arendamisel luuakse sel viisil harmooniliselt mõjuv tervik nii seest kui väljast.
Mõeldes siseruumi kujundusele, vaata aknast välja. Avanev vaade võib aidata kujundust luua. Jälgi värvitoone ning detaile, proovi jätkata neid ka eluruumis. Samuti on oluline meeles pidada, kui tähtis on siseruumivaade. Paigutades istekohti mõtle, mida sealt vaadata soovitakse ning mida on vaadata vajalik või võimalik. Selleks võib olla televiisor, kamin või kaunis aknavaade. Istekohtade paigutamisel on oluline, et keegi ei satuks istuma seljaga vaatamissuunas, samuti on ebamugav istuda seljaga ukse poole.



Kodu peab peegeldama selle elanikku. Isikupära ning ainulaadsus on see, mis loovad ruumis hubasust. Meil kõigil on mõni ese, mida sooviksime kindlasti interjööris kasutada ning eksponeerida. Selleks võib olla näiteks kingituseks saadud voodikate, lapsepõlvest kaasa tulnud mänguasi või perekonna ajalukku kuuluv mööbliese. Ära karda uue kujunduse loomisel ära kasutada armsaks saanud esemeid. Kõige tähtsam on, et eluase tunduks meile koduna. Vastasel juhul meenutab elamu meile pigem hotellituba, kus toa vaade on küll ilus, aga mitte hubane ega kodune. Isikupäratus ruumis tunneme end külalisena oma kodus. Ka sisearhitektiga koostöös loodud ruum peab üldmuljes olema pigem peremehe kui sisearhitekti nägu.

Kodu planeerides võta aega, sest kiirustades võib midagi ununeda või ka ebaõnnestuda. Inspiratsiooni saamiseks lihtsalt piilu aknast välja, sealt võib leida nii mõndagi huvitavat ning innustavat. Loo koht, kus sa tunned end hästi, koht mida saab uhkelt nimetada oma koduks.


autor: sisekujundaja Anna Juraševitš
jurasevits@gmail.com

Sisestatud: 29.04.2009

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Soovitusi ja näited olulistest ning nupukatest ruumi- ja mööblilahendustest

Soovitusi ja näited olulistest ning nupukatest ruumi- ja mööblilahendustest

Hetkel, mil maailm on haaratud Covidi viirusest, viibitakse aina rohkem kodukeskkonnas: siin
töötatakse, õpitakse, kokatakse jne. Ruum, kus viibitakse rohkelt võiks igati olla mugav kasutada ning
kena vaadata. Kodukeskkonna seisukohast on vast kõige olulisem õige ruumiplaneering ehk oluline on
ruumi kasutusmugavus, seejärel õigesti valitud v. projekteeritud mööbel ning ära ei tohiks unustada
elektri- ning valgustuslahendust.

Sisekujundaja nipid VAU-efekti tekitamiseks interjööris

Sisekujundaja nipid VAU-efekti tekitamiseks interjööris

Sisekujunduses on ikka nii, et mööblikataloogide stiilis tüüplahendused on head ja turvalised, ent ometi on just väiksed vimkad ja kiiksuga sisustuselemendid need, mis teevad ühest majast või korterist kodu, rääkides selle omanike lugu. Mida aga teha siis, kui sinu kodu interjöör igatseb midagi erilist, ent sul pole õrna aimugi, mis see olla võiks? Ära muretse - meil on taolisteks puhkudeks hulgaliselt häid soovitusi! Toome sinuni mõned põnevad ideed meie sisekujundaja varasalvest.

Vestlus disainer Veiko Liisiga: Ma pean loomingu jaoks aja täiesti unustama

Vestlus disainer Veiko Liisiga: Ma pean loomingu jaoks aja täiesti unustama

Veiko Liis on Eesti disainer, kes tegeleb Tallinnas tootedisaini alase tööga. Ta on loonud mitmeid tooteid, nende seas hästi tuntud kilepiimakannu. Veiko viimaste projektide seas on DIY mööblibränd Jovvut. Lisaks tootedisainerina tegutsemisele illustreerib raamatuid ja storyboard’e. Veiko viimane koostöö Radis furniture’le on LIFT-riiul, mis sai 2019 German Design Award Special Mention’i.



Et saaksid teada rohkemat disaineri tööst ja mõjutustest, rääkis Radis furniture’st Maris Vahter Veiko Liisiga Bolognas, kes, lisaks mitmetele teemadele, kirjeldab oma disainialaste tegevuste kõrval ka visiooni põhjamaisest hygge’st

vaata kõiki