Artiklid ja uudised

Kuidas osta puitakent? Milliseid „säästunippe” tootjad kasutavad soodsamate aknapakkumiste tegemiseks ja kellele on see kasulik?

Eesti majanduses on keerulised ajad. Teiste hulgas peavad halastamatut võitlust ellujäämise nimel aknatootjad, kes kinnisvarabuumi tingimustes tehtud mahukate investeeringute teenindamiseks on sunnitud leidma üha uusi nippe oma toodetele ostjate leidmiseks. Kuidas ja millise hinnaga see siis saavutatakse?

Kõige efektiivsem viis oma toodete realiseerimiseks on pakkuda klientidele atraktiivset hinda, mis on iseenesest väga tore. Paraku pole tasuta lõunaid olemas ja ka kliendisõbralikul hinnal on oma hind. Kasutades klientide teadmatust jätavad paljud aknatootjad oma toodete puhul ära mitmeid olulisi materjale või kasutavad odavamaid komponente ning kasutavad akende viimistlusel ja puidu ettevalmistusel madala kvaliteediga materjale, mis akende pikaealisuse, sooja- ja mürapidavuse seisukohalt on elulise tähtsusega. Sellest pole aga midagi, sest pakkudes odavat hinda võidetakse kõik vähempakkumised ning lubatud 2-aastase garantii peavad vastu ka kõige kehvema koostekvaliteediga aknad. Kliendid seisavad aga mõne aasta pärast taaskord küsimuse ees, milliste akende kasuks otsustada.

Odavtootmisest tulenevate probleemidega kaasneb aga paraku tellijate arvamus, et puitaknad ongi kehvad ja ei kesta piisavalt kaua. See tähendab, et puitakende maine turul rikutakse põhjendamatult. Seetõttu soovimegi käesoleva artikliga valgustada tarbijaid uute valikute tegemisel nüüd või tulevikus.

Materjali valik

Eesti aknatootjad pakuvad klientidele enamasti sõrmjätkatud männipuidust aknaid. Männipuit jaguneb aga kvaliteetseks südapuiduks ja hõredamaks koorealuseks maltspuiduks. Loomulikult on kulude kokkuhoiu eesmärgil aknatootjatele kasulikum toota viimasest ja öelda klientidele, et üks mänd puha. Maltspuidu madalama tiheduse tõttu kinnituvad ka hinged, sulgurid ja lukustusdetailid nõrgemini, muutes akna vähem sooja- ja mürapidavaks ning põhjustades akna eluea lühendemise. Mõned tootjad kasutavad ka oksakohtadega puitu, mis on veelgi madalama kvaliteediga ja sel juhul ei peaks hind olema sorteeritud oksavabast puidust toodetega samaväärne.

Lisaks on kasulik teada, et kõik okaspuud sisaldavad vähemal või suuremal määral vaiku, ning vaigupesad võivad puidu käitlemisel jääda märkamatuks, kuna asuvad puidu pinnkihi all. Tumedate värvitoonide puhul ning hoone lõuna- ja läänepoolsel küljel palavatel suvepäevadel aga lähevad sellised vaigupesad tihti nn „keema” ja võivad selle tulemusena pressida end mullina värvi alla või ka läbi viimistluse kattekihi. Välja immitsenud okaspuu vaik rikub akna välimuse pigem tumedate värvitoonide korral, kus pinnatemperatuur võib tõusta lõuna- ja läänepoolsel fassaadil 65-80 °C. Tegemist on siiski vaid kosmeetilise veaga, mille tekkimise riski pole okaspuidu puhul lõpuni võimalik vältida. Madalama kvaliteediga oksakohtadega okaspuidust aknatoodete tellimise korral heledate värvitoonidega muutuvad oksakohad aga päiksepoolsel küljel umbes ühe aasta jooksul kollaseks ning kumavad inetult läbi kattevärvi. Juhul kui selline olukord häirib, on võimalik nendelt vaigustelt oksakohtadelt värvi eemaldamise ja värviparandusega olukorda parandada. Hiljem ei tohiks üldjuhul sama probleem enam korduda.

Nõuanne: kui vaigupesa läbi värvkatte pressib, ei tohiks seda koheselt laiali hõõruda, vaid tuleb lasta sel ära kuivada (u üks aasta) ja siis võib kuivanud vaigumulli ettevaatlikult eemaldada.

Vähem hinnatundlikud kliendid eelistavad puitakende materjalina valitud männi-, meranti-, tamme- või meie ettevõtte poolt imporditavat okumee puitu (sõrmjätkud puuduvad siis välimistel ja sisemistel aknapindadel), mille kasutamine tagab kauni ja eksklusiivse lõpptulemuse ja seda eriti just heledamate lasuuri toonide kasutamise korral.

Aknatootja kokkuhoid 2 m² akna puhul: ca 150 kr.

Puidu ettevalmistus

Maltspuidu näilist konkurentsieelist südapuidu ees püütakse saavutada materjali süvaimmutusega, mida südapuidu puhul pole kõrge vaigusisalduse tõttu mõtet teha (immutus on suuteline südapuitu tungima vaid u 2-3 mm sügavusele). Isegi töömahuka süvaimmutuse järel jääb maltspuidu maksumus südapuidu hinnale alla. Samuti pole maltspuidu süvaimmutus mingi imerohi, mis materjali valikul tehtud kompromissi tasa teeb. Müügiargumendina töötab süvaimmutuse fakt väheinformeeritud kliendi puhul aga hästi.

Puitakende puhul on erilise tähtsusega materjali töötlemine kõrgekvaliteediliste impregneerimis ja kruntimisvahenditega, mis tagavad ideaalse nakkuvuse lõppviimistluses kasutatavate värvidega. Kulude kokkuhoiu eesmärgil on aga mitmed aknatootjad otsustanud eeltöötluse arvelt kokku hoida ning kandnud värvi otse puidule, mis sealt suure tõenäosusega peatselt aga maha koorub. Tegemist on häbematusega, mis vääriks senisest suuremat tähelepanu. Oleme viimasel ajal käinud aknaid asendamas mitmel vähem kui 10 aasta eest valminud eramul ja seetõttu on mõnede aknatootjate säästunipid meile hästi teada.

Aknatootja kokkuhoid 2 m² akna puhul: ca 100 kr

Värvkate

Teatavasti on puit „elav” materjal, mis sõltuvalt ilmastikust kas kahaneb või paisub. Seetõttu on äärmiselt oluline kasutada puitakende värvimisel spetsiaalseid, elastse struktuuriga kvaliteetseid aknavärve, mis oleksid suutelised puiduga kaasa mängima. Kuna need on tavalistest puiduvärvidest aga kuni kaks korda (?) kallimad, siis eelistavad paljud aknatootjad nende kasutamisest loobuda. Tulemuseks on praguneva pealispinnaga aknad ja siinkohal pole tegemist üksnes kosmeetilise probleemiga. Nimelt pääseb niiskus kerge vaevaga puidu kallale ja seda eriti aknaprofiilide liitekohtades, mis muutustele kõige tundlikumad. Tulemuseks on inetud ja laguneva viimistlusega puitaknad, mille taastamine nõuab palju aega ja vaeva.

Aknatootja kokkuhoid 2 m² akna puhul: ca 100 kr

Vuugitäitematerjalid

Klientidele kvaliteetsete toodete asemel soodsat hinda müüvad aknatootjad eelistavad ka aknaraami ja –lengi liitvuugid jätta täitmata spetsiaalse mastiksiga, mis sarnaselt elastsele värvkattele puiduga kaasa mängib. Vuugimastiksi mittekasutamine aga suurendab oluliselt vuukide pragunemise võimalus ning niiskus pääseb vaevata värvikihi alla puitu kahjustama.

Aknatootja kokkuhoid 2 m² akna puhul: ca 40 kr

Suluste tihedus

Selleks, et aknaraam tihedalt teise raami külge kinnituks, peab saksa-tüüpi (sissepoole avanevate) akende puhul sulused paigaldama vähemalt iga 800 mm järel. Paraku kohtab üsna sageli puitaknaid, mille sulgemispunktide vahe on kuni 1200 mm. Miks peavad siis sulused nii tihedalt paiknema? Nagu varem mainitud, on puit „elav” materjal ning seetõttu kaotavad aknad suluste suure vahe puhul puidu nn „mängimise” juhul oma tiheduse. Selle tulemusel peab toas normaalse temperatuuri hoidmiseks kas puid alla viskama või sooja juurde keerama. Ja nii talvest talve ainuüksi sel põhjusel, et aknatootja otsustas suluse pealt 100 krooni kokku hoida ja klient ei osanud sellele aknaid tellides tähelepanu pöörata.

Aknatootja kokkuhoid 2 m² akna puhul: ca 100 kr

Kompensatsioonitihend

Kompensatsioonitihend paigaldatakse aknapaketi ja raami vahele ning selle eesmärgiks on ära hoida puidu paisumisel klaaspaketile tekkivat pinget, mis võib kaasa tuua klaaspaketi pragunemise. Lisaks tagab see akna parema sooja- ja mürapidavuse. Kuna tegemist on märkamatu detailiga, siis on paljud aknatootjad otsustanud kokku hoida ka selle tihendi paigaldamise arvelt, lootuses, et garantiiaja nende toodetud aken ikka vastu peab. Ja kui 100 aknast mõni ei peagi, siis vahetame sel klaaspaketi lihtsalt välja ja elame garantiiaja lõpu lootuses edasi. Pealegi peab klient enne tõestama, et aken tootja ja mitte nende süül ei pragunenud. Ja isegi kui klaaspakett vahetatud saab, siis tuleb selle pragunemise hirmus edasi elada kuni akende eluea lõpuni.

Aknatootja kokkuhoid 2 m² akna puhul: ca 50 kr

Paigaldusvahu sooned

Saksa-tüüpi akende raamide ja lengide optimaalne paksus on 68-88 mm (NB! Laiema lengi ja õhema aknaraami korral sõltub soojapidavus kehvemast ehk õhemast aknaraamist – seepärast polegi vajadust iga hinnaga laiemaid lenge taga nõuda). Tõhusa ja vastupidava isolatsiooni saavutamiseks tuleb nende akende lengi välisservale freesida paigaldusvahu sooned. Eelkõige aja kokkuhoiu eesmärgil näevad aga paljud aknatootjad siingi võimalust kokkuhoiuks, mis võib klientidele kaasa tuua hulgaliselt ebameeldivusi.

Aknatootja kokkuhoid 2 m² akna puhul: ca 50 kr

Lõpetuseks

Nagu arvutustest näha, võimaldab esmapilgul tühiste asjade pealt säästmine puitakende tootjatel 2 m2 akna puhul taskusse jätta 590 krooni. Arvestades asjaolu, et suuremad puitakende tootjad valmistavad aastas u 50 000 akent ja rõduust, kujuneb säästetud summaks 590 x 50 000 = 29,5 miljonit krooni. Nagu näete, käib jutt väga suurtest summadest, millest on kehvades majandusoludes väga raske loobuda. Klientide jaoks tähendavad aga tootjapoolsed säästunipid oluliselt suuremaid soojaarveid ja loodetust lühema elueaga aknaid.

Soovitus! Kuna tänases majandussituatsioonis on uppuja päästmine eelkõige tema enda asi, siis jätke meelde küsimused, mida aknatootjalt küsida.

Küsimused kvaliteedi välja selgitamiseks
*Kas puitaknad on toodetud kvaliteetsest puidust (materjal sisaldab vähe maltspuitu ning puuduvad oksakohad)?
*Kas akende värvimisele eelneb detailide ning raami ja lengi nurkade täiendav impregneerimine (ka kruntimine)? Kas seda on võimalik kontrollida?
*Kas värvimisel kasutatakse vesi-baasil hingavaid ning elastse struktuuriga spetsiaalseid aknavärve ja kas seda saab kontrollida?
*Kas aknaraami ja -lengi liitvuugid (sees- ja väljaspool) on täidetud spetsiaalse elastse akendele välja töötatud vuugimastiksiga ja kas seda saab kontrollida?
*Kas aknasuluse sulgumispunktid on paigaldatud vähemalt iga 800 mm järel (aknahinged loetakse nende hulka)?
*Kas akendele on paigaldatud kompensatsioonitihend ja kas seda on võimalik kontrollida peale akende paigaldamist? *Kas lengi välimisele küljele on freesitud paigaldusvahu sooned?
*Kas avatavate akende alumise raamiprofiili tihend sulgub nii, et ei puutu vastu külma alumiiniumist veenina serva e on täielikult külmasillata lahendus (osaliselt plastikust katkestus ei ole piisav)?

Kalesi vastused nendele küsimustele on jaatavad. See on ka põhjuseks, miks meid hinnale orienteeritud pakkumiste võitjate seast enamasti ei leia. Küll aga saame klientidele häbenemata silma vaadata ka 20 aasta pärast ja huvi tunda, kuidas meie akendel on läinud. Vastus on meile hästi teada. Oleme seisukohal, et pigem lõpetame tootmise, kui et paigaldame Kalesi kleebise madala kvaliteediga tootele.

Lisaküsimused muude kasulike omaduste ja võimaluste selgitamiseks
*Kas akendel on pikaealine garantii s.o. 3 või enam aastat?
*Kas on võimalik tellida erikujulisi aknaid?
*Kas puitaknaid on võimalik tellida seest- ja väljastpoolt erineva tooniga või viimistlusmaterjaliga (n. värv ja lasuur või lasuur ja õli)?
*Kas on pakkuda ka energiasäästlikke või passiiv-aknaid e. eriti kõrge soojapidavusega aknatooted, mille soojusjuhtivus on U-0,8 – 0,85 W/m²K
*Kas peale akende paigalduse on võimalik tellida ka demontaaži ja utiliseerimise teenust?
*Kas on võimalik energiasäästliku paigalduse nõustamine?
*Kas aknaid on võimalik paigaldada ka isepaisuvate tihendilahendustega, millel on auru läbilaske kui tuuletõkke- ning head soojapidavuse omadused?
*Kas on aknaid ja rõduuksi on võimalik tellida sõrmjätkudeta liimpuidust?
*Kas on aknaid ja rõduuksi on võimalik tellida sõrmjätkudeta vääris- või eksootilisest puitmaterjalist?
*Kas on võimalik tellida ka väljapoole avanevaid rõduuksi?
*Kas on võimalik tellida madala lävepakuga rõduuksi?
*Kas on võimalik tellida rõdule lükand- või voldikuksi?
*Kas on võimalik tellida lengilaiendeid (enamasti vajalik palkmajade korral)?
*Kas on võimalik tellida liimpuidust aknalaudu?
*Kas on võimalik tellida välimisi veeplekke nii tsinkplekist kui alumiiniumist?
*Kas akendele on vajadusel võimalik hiljem paigaldada alumiiniumist katte profiil?
*Kas on võimalik tellida tuletõkkeaknaid?
*Kas akende tellimisel sisaldub selles ka parandusvärv?

Kalesi vastused nendelegi küsimustele on jaatavad.

Klientidele soovitame aga olla teadlikud ning järjekindlad oma nõudmiste saavutamisel.

Kalesi meeskond on valmis igakülgseks nõustamiseks akendega seotud küsimustes.
Nõustaja Eerik Kirs, telefon 56 256 225



KALESI aknad ja uksed
AKNATEHAS OÜ

Pärnu mnt 160F, 11317 Tallinn
Tel +372 655 8515
Faks +372 655 8513
E-mail info@kalesi.ee

Sisestatud: 02.06.2009

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki